De beste tuintrends van 2023

Nu we het einde van 2022 naderen, is het zeker tijd om eens te kijken hoe volgend jaar eruit zal zien en welke tuintrends in 2023 belangrijk zullen zijn.

Toevluchtsoord

De populariteit van mindfulness- en welzijnsruimtes is de afgelopen jaren gegroeid, omdat we hebben ontdekt wat een toevluchtsoord onze tuinen kunnen zijn, vooral sinds we te maken hebben met lockdowns. Elke vorm van buitenruimte hebben, groot of klein, waar we ons kunnen onderdompelen in de natuur, is zo goed voor onze geestelijke gezondheid en daarom lijkt het alleen maar passend dat een tuin als toevluchtsoord een grote tuintrend wordt in 2023. Je kunt je eigen toevluchtsoord creëren met een loungeset, maar kleurvolle en lekker ruikende planten zijn ook aanraders. Voeg bovendien een waterpartij toe in je tuin voor deze trend.

Tuintrends 2023

Gedurfde architectuur

Deze trend is een compleet contrast met de laatste van onze tuintrend voor 2023. Hiermee wil je in je tuin namelijk een gedurfd en interessant statement maken. Het gebruik van structuren in de tuin kan niet alleen helpen om secties te creëren waar je van kunt genieten, maar het kan ook van je buitenruimte een plek maken om te verbazen. Denk hierbij aan beelden, grote waterpartijen, bogen, bestrating, overkappingen zoals pergola’s en ook tuinkamers. Deze moeten allemaal een doel hebben en ook esthetisch zijn.

Groen minimalisme

Het minimalisme heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van trendsetters en het is gemakkelijk te zien waarom. Als je in je huis minimalistischer bent, voelt het veel opener en ruimer, luchtiger en schoner en gemakkelijker te verzorgen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de tuin de volgende plek is om deze trend in 2023 te gebruiken. Je kunt deze look creëren door gebruik te maken van zachte stenen, terracotta potten, hangende planten, stoffering en winterharde planten zoals coniferen. Het concept is uitnodigend en gezellig maar niet overweldigend.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is geleidelijk op de een of andere manier ons leven binnengedrongen en met deze toenemende focus komen er steeds meer ideeën en trends voor ons huis en onze tuin. Elke verandering die een persoon in zijn levensstijl kan aanbrengen, kan een enorm verschil maken voor onze omgeving en enkele manieren om dit in de tuin te bereiken, zijn onder meer zelf kweken, meer dieren in het wild aantrekken, de juiste planten en bloemen planten voor je tuin en grondsoort, je eigen compost maken, een natuurvijver aanleggen, geen chemicaliën gebruiken en waar mogelijk bomen planten. Van alle tuintrends is dit er zeker een die lang na 2023 zal blijven bestaan.

Garden of Eden

Deze trend is het tegenovergestelde van het bovenstaande. De Garden of Eden-look verbindt grote gedurfde bloemen en planten met het kweken van je eigen bloemen en creëert zo een nuttige, opvallende tuin waar je urenlang van kunt genieten. Het belangrijkste hier is om te onderzoeken welke planten goed passen en helpen bij de groei van de door jou gekozen groenten, waardoor je tuin een multifunctionele ruimte voor iedereen wordt. Dit zou ook moeten leiden tot een enorme toename van het aantal insecten, insecten en dieren in het wild dat op bezoek komt.